Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom
Polędwiczka po nałęczowsku z chrupiącymi placuszkami ziemniaczanymi
Składniki:
250 g polędwicy
kilka borowików
brokuł
1/2 kalafiora
2 duże marchewki
cebula
śmietanka 30-proc.
ziemniaki
jajko
łyżka mąki
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kroimy brokuł, kalafior i marchewkę. Warzywa wrzucamy do garnuszka i gotujemy na parze. Następnie przygotowujemy sos borowikowy. Grzyby i cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy śmietankę, która zagęści sos. Ziemniaki i marchewkę ścieramy na tarce z grubymi oczkami, dodajemy jajko, mą-kę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Placki smażymy na oliwie aż nabiorą złotego koloru.
Na końcu przygotowujemy polędwiczkę. Mięso wcześniej marynujemy w ulubionych przyprawach i grillujemy na gorącej patelni. Po przyrządzeniu kładziemy na talerz polędwiczkę, polewamy sosem borowikowym i podajemy z plackami ziemniaczanymi i warzywami.
Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka
Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?