MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Podgrzybek brunatny (Imleria badia ) - jadalny

Średnica i...
fot. Wikimedia Commons/Jerzy Opioła /CC BY-SA 4.0

Atlas Grzybów 2020 online. Te grzyby są jadalne! A niektóre wyjątkowo smaczne! [TOP 15]

Podgrzybek brunatny (Imleria badia ) - jadalny Średnica i kolor: 3-15 cm średnicy. Kolor kasztanowobrązowy. Rurki: oliwkowożółte, wąskie, przyrastające do trzonu. Po uciśnięciu robią się sine. Trzon: 5-12 cm wysokości, 1-4 cm grubości. Kolor żółtawobrunatny lub ciemniejszy. Miąższ: biały lub żółtawy, po przecięciu sinieje. Łagodny zapach i smak. Występuje w lasach liściastych i iglastych.

Zobacz również

Niedziela na targowisku rolniczym w Sławnie bardzo udana. Zdjęcia

Niedziela na targowisku rolniczym w Sławnie bardzo udana. Zdjęcia

Festiwal w Limanowej z dofinansowaniem w kwocie 50 tys. zł

Festiwal w Limanowej z dofinansowaniem w kwocie 50 tys. zł

Polecamy

Pij szklankę dziennie, przemyj twarz lub dodaj do kąpieli. To darmowy lek i kosmetyk

Pij szklankę dziennie, przemyj twarz lub dodaj do kąpieli. To darmowy lek i kosmetyk

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna

Uczniowie zaskoczeni po maturze z geografii. „Myślałam, że się popłaczę”

AKTUALIZACJA
Uczniowie zaskoczeni po maturze z geografii. „Myślałam, że się popłaczę”