Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o...
fot. Tomasz Majchrowicz/Getty Images

Cierpisz na dnę moczanową? Tego nie jedz. Te produkty zwiększają stężenie moczanów. Mogą powodować silny ból i sztywność stawów

Wywary mięsne i kostne oraz duże ilości mięsa

W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o niskiej zawartości puryn. Dlatego w diecie chorego na podagrę należy ograniczyć do minimum (maksymalnie 50 g dziennie) produkty zwiększające poziom moczanów, czyli: kiełbasy, podroby, boczek i słoninę, baraninę, dziczyznę, wołowinę, tłuste kawałki wieprzowiny, a także konserwy mięsne i wywary kostne.

Można natomiast spożywać umiarkowane ilości (100 g dziennie) wędlin drobiowych, mięsa kurczaka, indyka oraz królika i kawałki wieprzowiny bez widocznych pasm tłuszczu.

Zobacz również

Giełda staroci w Busku-Zdroju. To raj dla kolekcjonerów [ZDJĘCIA]

Giełda staroci w Busku-Zdroju. To raj dla kolekcjonerów [ZDJĘCIA]

Śmiertelny wypadek pod Kórnikiem. Samochód uderzył w drzewo

Śmiertelny wypadek pod Kórnikiem. Samochód uderzył w drzewo

Polecamy

Najlepsze stolice Europy dla turystów. Gdzie warto pojechać na urlop?

Najlepsze stolice Europy dla turystów. Gdzie warto pojechać na urlop?

Przegląd kwietnia w Łukowie

Przegląd kwietnia w Łukowie

Szynobusem po raz kolejny  pojedziemy  z Chełma do Włodawy

Szynobusem po raz kolejny pojedziemy z Chełma do Włodawy