Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Co na lubelskich stołach dawniej stawiano? Tradycje wigilijne na kulinarnej mapie Lubelszczyzny

Ismena Cieśla
Ismena Cieśla
zdjęcie ilustracyjne/pixabay.com
Na Lubelszczyźnie wigilia uważana była za dzień święty. Zwana inaczej "pośnikiem" była zapowiedzią całego roku. W wielu domach do dzisiaj mówi się "jaka wigilia taki cały rok". Wierzono, że noc przed Bożym Narodzeniem jest nocą cudów. Wiele tradycji, w tym ta wiara zostały zapomniane, także tradycje związane z potrawami wigilijnymi. Co kiedyś pojawiało się na wigilijnych stołach Lubelszczyzny? Jakie potrawy były podawane? Głównie były to dary ziemi, zjadano je w podzięce za dobre plony. Poznaj jakimi potrawami zajadano się kiedyś. Kliknij w przycisk „zobacz galerię” i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Co na lubelskich stołach dawniej stawiano? Tradycje wigilijne na kulinarnej mapie Lubelszczyzny - Kurier Lubelski

Wróć na lubelskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto