MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Szczególnie niezdrową grupą produktów mięsnych są wędliny, w...
fot. bogumil/123RF

Co powoduje raka żołądka? Tych produktów najlepiej nie jedz na co dzień!

Wędliny i kiełbasy

Szczególnie niezdrową grupą produktów mięsnych są wędliny, w tym również kiełbasy, które wyrabia się z mieszankami peklującymi. W roli konserwantu chroniącego przed śmiertelnym zatruciem toksyną botulinową zawierają one azotyn sodu. W żołądku mogą być one przekształcane w nitrozaminy, które zwiększają ryzyko zachorowania na raka tego narządu i inne nowotwory pokarmowe, w tym raka żołądka. Wysokie spożycie przetworów mięsny zwiększa ryzyko jego rozwoju o 24 procent.

Zobacz również

Kozłowski z golem przeciwko Ajaxowi. Piękne pożegnanie Polaka z Eredivisie

Kozłowski z golem przeciwko Ajaxowi. Piękne pożegnanie Polaka z Eredivisie

W Ciechocinku zbierali na leczenie poparzonej pani Ani. Wystąpił Jacek Szyłkowski

W Ciechocinku zbierali na leczenie poparzonej pani Ani. Wystąpił Jacek Szyłkowski

Polecamy

Zamość. Przewodniczący Maciej Spozowski apeluje o bezpłatne parkingi

Zamość. Przewodniczący Maciej Spozowski apeluje o bezpłatne parkingi

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna

Ola Adamczuk z MDK w Chełmie laureatką Ogólnopolskiego Konkursu Plastycznego

Ola Adamczuk z MDK w Chełmie laureatką Ogólnopolskiego Konkursu Plastycznego