MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Choć kapsaicyna zawarta w ostrych papryczkach pomaga...
fot. deagreez/123RF

Kto nie powinien jeść ostrych potraw? Mogą wywoływać zgagę i podrażniać jelita. Osoby, z tymi chorobami mogą źle się czuć po zjedzeniu chili

Przewlekłe choroby żołądka i dwunastnicy

Choć kapsaicyna zawarta w ostrych papryczkach pomaga zwalczać bakterie powodujące infekcje i przyczyniające się do powstawania wrzodów żołądka, to może jednocześnie podrażniać jego błonę śluzową i działać przeczyszczająco. Dlatego osoby z zaawansowanymi wrzodami oraz stanami zapalnymi żołądka i dwunastnicy powinny unikać ostrych dań.

Zobacz również

Pęka ci głowa? Możesz chorować na dolegliwość, która dotyka 4 na 10 Polaków

NOWE
Pęka ci głowa? Możesz chorować na dolegliwość, która dotyka 4 na 10 Polaków

1,2 mld zł na wsparcie dla firm z branży hotelarskiej, gastronomicznej i turystycznej

NOWE
1,2 mld zł na wsparcie dla firm z branży hotelarskiej, gastronomicznej i turystycznej

Polecamy

Lecisz do Włoch? Odwiedź Monte Cassino. W tym roku szczególnie warto tam być

Lecisz do Włoch? Odwiedź Monte Cassino. W tym roku szczególnie warto tam być

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz

„Zuch”. Prezydent Zamościa podczas porannego obchodu pokazał... wysoką trawę

„Zuch”. Prezydent Zamościa podczas porannego obchodu pokazał... wysoką trawę