Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Przepis na 36 karaluchów....
fot. Shutterstock

Magiczna „Kuchnia Hogwartu” na cześć Harry’ego Pottera. Sprawdź przepisy na 36 karaluchów i czerwone ciasto

Karaluchowy blok

Przepis na 36 karaluchów.

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 7–12 minut
Czas chłodzenia: 4 godziny

Składniki:
340 g kawałków czekolady deserowej
2 łyżki niesolonego masła
3 łyżki mleka
1/2 szklanki orzechów pekan w połówkach
1/2 szklanki miniaturowych słodkich pianek
3 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie:
1. Wyłóż blachę pergaminem.
2. Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej na średnim ogniu. Mieszaj przez cały czas, żeby czekolada się nie przypaliła.
3. Gdy czekolada zacznie się szybko topić (po 3–5 minutach), zmniejsz ogień, nadal mieszając.
4. Dodaj mleko i wymieszaj całość aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji (2 minuty). Zdejmij z ognia.
5. Wsyp orzechy pekan, pianki i wiórki kokosowe. Mieszaj, aż wszystkie te składniki dokładnie pokryją się czekoladą (2–3 minuty).
6. Wykładaj po łyżce masy na blachę wyłożoną pergaminem.
7. Wstaw do lodówki i schładzaj przez 4 godziny.

Zobacz również

Roztańczony korowód przejdzie ulicami Bielska-Białej

Roztańczony korowód przejdzie ulicami Bielska-Białej

Poznaj nowych radnych ze Szczecinka. Oni będą nas reprezentować przez 5 lat [ZDJĘCIA]

Poznaj nowych radnych ze Szczecinka. Oni będą nas reprezentować przez 5 lat [ZDJĘCIA]

Polecamy

Nie uwierzysz, co zrobiła ta turystka! „Kozica górska”. TOPR-owcy łapią się za głowy!

Nie uwierzysz, co zrobiła ta turystka! „Kozica górska”. TOPR-owcy łapią się za głowy!

Najlepsza tarta z rabarbarem i bezą. Znika do ostatniego okruszka

Najlepsza tarta z rabarbarem i bezą. Znika do ostatniego okruszka

Żółta woda w Bałtyku. Czy to już sinice? Jest powód do obaw? Wyjaśniamy

Żółta woda w Bałtyku. Czy to już sinice? Jest powód do obaw? Wyjaśniamy