W skrócie
Michał Korkosz to specjalista w pokazywaniu przyjemności wypływającej ze smakowitego jedzenia. Proste składniki dzięki wyjątkowym i pomysłowym metodom gotowania zyskują nowego smaku. Hitem okazywała się jego interpretacja sernika baskijskiego, makaronu z karmelizowaną cebulą czy kopytek z grzybami, porem i lubczykiem. Warto wspomnieć, że jego książka „Nowe Rozkoszne” ukazała się w Stanach Zjednoczonych jako „Polish’d” i podbiła podniebienia amerykańskich smakoszy. Sukces Michała Korkosza jest tym ważniejszy, że to pierwsza nagroda dla polskiego twórcy w 20-letniej historii magazynu Foreword w kategorii książka kucharska za rok 2023.
„Wspaniale widzieć, że kuchnia polska zaczyna w końcu zyskiwać uznanie na świecie. I że mogę mieć w tym mój mały udział”
– napisał wzruszony Michał Korkosz na swoim profilu na Instagramie.
W galerii możesz zobaczyć dania z nagrodzonej książki „Nowe Rozkoszne”
„Nowe Rozkoszne” Michała Korkosza podbijają Amerykę
Nagroda Foreword Indies Book za zadanie obrało promowanie najlepszych wydawców niezależnych, co roku od prawie 20 lat nagradza wydawnictwa, których autorzy publikują jedne z najciekawszych i najpiękniejszych książek poświęconych jedzeniu. Spośród tysiąca książek, ponad 100 bibliotekarzy i księgarzy wybiera swoich faworytów. Następnie wybiera się grupę finalistów w 55 kategoriach do trzech zwycięzców, przyznając im brązowy, srebrny i złoty medal. „Nowe Rozkoszne” otrzymało najwyższą notę w kategorii kulinarnej, będąc pierwszą polską książką kucharską w historii, która została tak wysoko wyróżniona.
„Foreword jest bardzo ważnym drogowskazem dla księgarzy, bibliotekarzy i czytelników, po jakie książki sięgać, dlatego jesteśmy niezwykle dumni, że książka Michała Korkosza Polish’d o współczesnym polskim gotowaniu została zauważona wśród tak wielu zgłoszonych tytułów z całego świata i nagrodzona Złotą Nagrodą Foreword Indies za Najlepszą Książkę Kucharską 2023”
– Sara Zatopek, redaktorka amerykańskiego Wydawnictwa The Experiment.
Kulinarny audiobook zachęca do gotowania
Warto wspomnieć, że książka „Nowe Rozkoszne” od pojawienia się na rynku pozostaje najlepiej sprzedającą się książką kulinarną w Polsce. Propozycja Michała Korkosza zebrała świetne recenzje w Polsce i w Stanach Zjednoczonych, gdzie ukazała się w tym samym terminie. Ponadto książka „Nowe Rozkoszne” doczekała się niecodziennej formy audiobooka kulinarnego, które zachęca do wspólnego gotowania.
Gratulujemy Michałowi Korkoszowi i życzymy kolejnych sukcesów.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?