Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pomysł na śniadanie. Proste dania w wykwintnym wydaniu – wyszukane tosty, zaskakujące kanapki [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Nie macie pomysłu na śniadanie? Zobaczcie nasze propozycje na wyjątkowe śniadania. Na zdjęciu - Croque Madame - francuska propozycja na tosty z szynką, serem i jajkiem sadzonym.
Nie macie pomysłu na śniadanie? Zobaczcie nasze propozycje na wyjątkowe śniadania. Na zdjęciu - Croque Madame - francuska propozycja na tosty z szynką, serem i jajkiem sadzonym.
Macie wrażenie, że znowu szykujecie na śniadanie to samo? Brakuje Wam pomysłów na smaczne danie, które będzie proste do wykonania, ale zaskakujące w smaku? Czasem wystarczy tylko jeden składnik, ciekawe połączenie produktów lub oryginalny sos, by nawet z pozoru powszechne kanapki lub powtarzalne tosty stały się wykwintną propozycją. Sięgnijcie po wyjątkowe przepisy! Ciabatta z pesto, kurczakiem, mozzarellą i pomidorem, Croque Madame - francuska propozycja na tosty z szynką, serem i jajkiem sadzonym czy w końcu - bajgle z serkiem śmietankowym, wędzonym łososiem i jajkiem sadzonym Te dania z pewnością szybko znikną z talerza.

Myślicie, że ciabatty nie da się przygotować w inny niż dotąd sposób, do tostów nie warto dodać nic prócz sera i szynki, a bajgla możemy zamówić tylko w restauracji ze śniadaniami, bo jest zbyt czasochłonny? Nic bardziej mylnego! Dzięki tym przepisom przygotujecie w domu szybkie, proste, ale wykwintne dania na śniadanie i nie tylko.

Ciabatta z pesto, kurczakiem, mozzarellą i pomidorem [PRZEPIS]

Ciabatta z pesto, kurczakiem, mozzarellą i pomidorem.
Ciabatta z pesto, kurczakiem, mozzarellą i pomidorem.

Ciabatta z pesto, kurczakiem, mozzarellą i pomidorem to włoska wariacja na temat kanapki. Sycąca i nieoczywista w smaku. Może być serwowana również na gorąco i warto spróbować jej także w tej wersji – staje się wtedy lekko chrupiąca, z cudownie ciągnącym się serem. Czas przygotowania: do 15 minut.

Składniki (dla dwóch osób):

  • 2 ciabatty
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki zielonego pesto
  • 150 g mozzarelli Mlekpol
  • garść liści bazylii
  • 1 pojedynczy filet kurczaka
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, czyścimy i kroimy na cienkie filety. Przekładamy do miseczki, dodajemy oliwę, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Całość smażymy. Następnie mozzarellę dokładnie odciskamy na ręczniku papierowym i kroimy w plastry. Pomidora myjemy, dzielimy w plastry, a bazylię siekamy.
Ciabatty kroimy na pół. Jedną ze stron smarujemy pesto, kładziemy na niej plastry pomidora, kurczaka, mozzarellę oraz posypujemy bazylią. Całość przykrywamy drugą kromką i dzielimy na pół.
Jeżeli decydujemy się na wersję kanapki na ciepło, ciabattę umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na około 10 minut (do momentu rozpuszczania się sera).

Croque Madame - francuska propozycja na tosty z szynką, serem i jajkiem sadzonym [PRZEPIS]

Croque Madame - francuska propozycja na tosty z szynką, serem i jajkiem sadzonym.
Croque Madame - francuska propozycja na tosty z szynką, serem i jajkiem sadzonym.

Croque Madame, czyli w wolnym tłumaczeniu „Chrupiąca Pani” to francuska propozycja na tosty z szynką, serem i jajkiem sadzonym, niekiedy serwowane również z beszamelem. Jednocześnie chrupiące i rozpływające się w ustach, z wyraźną maślaną nutą, zapewne skradną podniebienia wszystkich członków rodziny. Smacznego!

Składniki (dla dwóch osób):

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 plastry sera żółtego gouda Mlekpol w plastrach
  • 2 plastry szynki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka Łaciate
  • masło ekstra Mazurski Smak
  • olej
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Jedno jajko roztrzepujemy z mlekiem w głębokim talerzu. Na stolnicy kładziemy 2 kromki chleba tostowego. Na każdej umieszczamy plaster sera, szynki, a następnie drugi plasterek sera. Całość przykrywamy kromką chleba tostowego.
W kolejnym kroku rozgrzewamy dwie patelnie, jedną z masłem, a drugą z olejem. Oba tosty obtaczamy w jajku z mlekiem i umieszczamy na rozgrzanej patelni z masłem. Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru, kilkukrotnie zmieniając stronę smażenia.
Na patelni z olejem smażymy pod przykryciem 2 jajka sadzone. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Tosty przekładamy na talerze. Na ich wierch układamy po jednym jajku sadzonym. Gotowe!

Bajgle z serkiem śmietankowym, wędzonym łososiem i jajkiem sadzonym [PRZEPIS]

Bajgle z serkiem śmietankowym, wędzonym łososiem i jajkiem sadzonym.
Bajgle z serkiem śmietankowym, wędzonym łososiem i jajkiem sadzonym.

Bajgle z serkiem śmietankowym, wędzonym łososiem i jajkiem sadzonym to wyjątkowy sposób na pożywne śniadanie. Niepowtarzalne połączenie pieczywa, karbowanej sałaty, wędzonego łososia i jajka sadzonego sprawi, że każdy z domowników na pewno poprosi o dokładkę. Do przygotowania tej pysznej propozycji wystarczy zaledwie 15 minut.

Składniki (dla dwóch osób):

  • 2 bajgle
  • 100 g wędzonego łososia
  • 4 liście sałaty karbowanej
  • 2 łyżki serka śmietankowego Łaciaty (smak dowolny)
  • 2 duże jajka
  • kilka kropel soku z cytryny
  • olej do smażenia
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
Bajgle przecinamy na pół, a ich dolną część smarujemy serkiem śmietankowym. Na połowę z serkiem kładziemy po 2 liście sałaty i połowę łososia, całość skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej. Wbijamy jajka, przykrywamy i smażymy do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Dodajemy sól i pieprz.
Jajko kładziemy na połowie bajgla z dodatkami i przykrywamy wierzchnią warstwą pieczywa. Gotowe!

Szukasz innych przepisów na smaczne śniadanie? Zainspiruj się!

Polecamy:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pomysł na śniadanie. Proste dania w wykwintnym wydaniu – wyszukane tosty, zaskakujące kanapki [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Wróć na lukow.naszemiasto.pl Nasze Miasto