Składniki na racuchy drożdżowe:
- 2 jajka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 40 g drożdży
- 400 g kefiru
- 0,5 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- cukier waniliowy (16 g)
- olej do smażenia
- 3 kwaśne jabłka
- cukier puder do dekoracji
Jak przygotować racuchy drożdżowe?
Zacznij o wyjęcia wszystkich składników z lodówki, by miały temperaturę pokojową.
W miseczce rozetrzyj drożdże z łyżką cukru, podgrzanym mlekiem i szczyptą mąki. Odstaw, by drożdże podrosły.
W większym naczyniu wymieszaj jajka z cukrem waniliowym i kefirem. Dodaj podrośnięty zaczyn drożdżowy i przesianą mąkę. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok 20 min.
Kupuj w dobrej cenie
W tym czasie przygotuj jabłka. Owoce umyj, obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do ciasta i ponownie odstaw na ok 15 min.
Gdy całość podrośnie zacznij smażyć racuchy na dobrze rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Na koniec posyp racuchy cukrem pudrem. SMACZNEGO!
Zobacz także inne nasze przepisy:
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?