7 z 14
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Kiełkujące warzywa to skarbnica witamin i innych cennych...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/05/84/5e1db76969557_o_large.jpg)
fot. tookapic/pixabay.com
Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania
Kiełki jako źródło zatruć pokarmowych
Kiełkujące warzywa to skarbnica witamin i innych cennych związków, ale produkt ten należy do najbardziej nietrwałych – właściwie powinno się spożywać je w ciągu 2-3 dni od otrzymania. Trudno zadbać o to, kupując ten produkt w sklepie. Dlatego zawartość opakowania należy dokładnie obejrzeć i zużyć w całości najlepiej tego samego dnia.
W razie wątpliwości kiełki warto poddać obróbce kulinarnej, np. dodając do dania przyrządzanego na patelni. A najbezpieczniej hodować je w odpowiednich warunkach w domu.