Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Czekolada gorzka jest obfitym źródłem polifenoli (m.in....
fot. pixabay.com

Uwielbiasz jeść czekoladę? To bardzo dobrze! Teraz masz 8 powodów, żeby robić to z czystym sumieniem. Jak czekolada działa na Twój organizm?

Czekolada gorzka jest obfitym źródłem polifenoli (m.in. katechiny, epikatechiny, gallokatechiny). Regularne spożywanie kilku kostek czekolady o wysokiej zawartości kakao może stymulować rozszerzanie się naczyń krwionośnych, a w konsekwencji – zmniejszać zagrożenie rozwojem miażdżycy i zakrzepicy żylnej. Ma to związek z jego wpływem na syntezę tlenku azotu, który reguluje pracę naczyń krwionośnych.

Zobacz również

Jak to z bartnictwem w dawnym Malborku było? W Muzeum Miasta o historii pszczelarstwa

NOWE
Jak to z bartnictwem w dawnym Malborku było? W Muzeum Miasta o historii pszczelarstwa

Ostrowiec i ostrowczanie po zakończeniu II wojny światowej. Tak było! [ZDJĘCIA]

NOWE
Ostrowiec i ostrowczanie po zakończeniu II wojny światowej. Tak było! [ZDJĘCIA]

Polecamy

Dopłaty do używanych samochodów. Kto będzie mógł dostać dofinansowanie?

Dopłaty do używanych samochodów. Kto będzie mógł dostać dofinansowanie?

Strefa Biznesu: specjalne wydanie na XVI Europejski Kongres Gospodarczy w Katowicach

Strefa Biznesu: specjalne wydanie na XVI Europejski Kongres Gospodarczy w Katowicach

Ten majowy miód czyni cuda ze skórą. Pomoże też na niską odporność i nadkwasotę

Ten majowy miód czyni cuda ze skórą. Pomoże też na niską odporność i nadkwasotę